6/8 -10 Fisketuren...

Solen sken från en klarblå himmel, temperaturen låg runt 26 grader och tjärnen var spegelblank.

Vi tog bilen upp till "våran" tjärn i västerdalarna, mitt i ingenmansland. Det va jag (Roger), min morbror, "Kevin" och "Moa". Efter 2,5 mil på slingriga grusvägar kom vi äntligen fram till "vår" pålitliga abborr-tjärn.

Fram med kastspöna och ut på stigen som leder ned till sjön, vi går åt varsitt håll, vem får första ? ? ?

20 kast stendött ? ? ? ingen abborre, vad har hänt...

Plötsligt hör jag ett plask på andra sidan den lilla viken, morbror´n har någonting på gång. Han får jobba några minuter innan jag går runt till honom. När jag kommer fram till honom så sitter han på myrkanten med stövlarna i sjön, han är dock 79 år ung, och en rev som går in i riset under myren 4 meter från honom. Jag smyger fram där reven går ner och ser att där står en riktigt fet gädda (2-3 kg). Den hade satt fast draget i den ljung som växte ner i sjön och med en liten snärt så stack den sin väg när han såg min fagra nuna.

"Kevin" och "Moa" betraktade våra aktiviteter och såg ut att undra varför släppte ni den för ? ? ?

Vi fortsätter vårat fiske efter den kant på viken som vi nu är på och efter en liten stund så gapar "gubben" igen. Jag ser ett jätteplask 15 meter från land. Han ropar "den tog lina och allt..."

Jag skyndar mig dit, han säger åt mig att kasta mitt mellan "skräpet".

Kastet blev perfekt, mitt emellan vasstuvorna. Ett vevtag, haspeln slog igen, tvärstopp... Reven sticker iväg åt höger, jag försöker streta lite och får den att vända med den påföljden att den går in i nästa grässamling.

"Kevin" och "Moa" trampar intresserat bredvid oss och väntar på fångsten.

Efter några tjurrusningar så börjar "tjärnens konung" att ge upp, han kommer in från höger och simmar förbi oss, plötsligt vänder han helt om och simmar endast 1 meter från land, där vi står.

Nu har "Moa" fått nog och hoppar i efter gäddan samtidigt som den rusar. Jag försöker ha koll på både gädda och "Moa" som nu har kommit ca 5 meter ut i tjärnen och jag ser att baken börjar sjunka på henne.

Morbror min sitter på kanten och lockar på henne men simtagen tar inget, trampar bara vatten med frambenen och baken har sjunkit.

Jag får in gäddan till kanten och tar tag i tafsen och slänger upp den och spö på land och sedan snabbt lokaliserar var "Moa" är och hoppar i efter henne. Det såg ju inte ut att vara djupt. Bara dy. Fick tag i en gren och kom upp igen och fick av mig stövlarna. Såg nu bara ögon och nos på "Moa" så hopp i igen och några simtag så fick jag tag i "Moa´s" vänsterframben i sista sekunden. Några simtag tillbaka, fick tag i grenen igen och pustade ut. Upp med "Moa" på land och själv låg jag kvar i vattnet med ett fast tag om "Moa´s" framben när jag hör morbror min säga,

"jag går bort till tuvorna där borta, brukar nappa bra där..."

Jag och "Moa" ligger och hämtar lite luft och jag tänker att "nu släpper jag inte dig mer idag". Kravlar till sist upp ur tjärnen och försöker få lite avstånd till den innan jag vågar släppa lös "Moa" igen. Hon ligger bara och flämtar en liten stund innan det är full fart mot där gäddan kom upp på land.

Hon hade fullständig koll på bytet fast hon låg riktigt illa till själv...

Nästa gång åker stövlarna av innan jag hoppar i../Roger